Boekenhoek

Omdat wij bij Talent2Gather geloven dat je vaak prima dingen kunt leren zonder workshop, bieden wij hier een selectie aan van ons favoriete materiaal. Wij baseren onze keuze vanzelfsprekend op kwaliteit, maar ook op originaliteit, omdat je misschien al boeken op dit gebied hebt gelezen. Waar mogelijk proberen we bij elk thema een wetenschappelijk boek (vanwege de objectiviteit) én een boek van iemand uit de praktijk te bieden (omdat lang niet alles makkelijk wetenschappelijk te bestuderen is). Mocht je nog leuke boeken kennen waarvan jij vindt dat ze hier thuis horen, laat het ons gerust weten! Klik op een van onderstaande afbeeldingen om naar het bijbehorende thema te gaan:    

leren

Surely you’re joking mr. Feynman - Richard Feynman
Door een vriend van Feynman opgeschreven levensverhaal. Het is een luchtig en grappig boek waarin je meereist met Feynman naar o.a. ontmoetingen met Einstein, zijn medewerking aan het Manhattan Project en de bar waar hij zijn ingeving heeft waarvoor hij later een Nobel prijs krijgt. We vinden dit een waardevol boek omdat Feynman tussen de regels door veel laat vallen over zijn kijk op hoe je het makkelijkst leert en ontdekkingen doet.

doorzettingsvermogen

The willpower instinct - Kelly McGonigle
Belicht doorzettingsvermogen van veel kanten, heeft concrete tips en veel nieuwe inzichten. Het is wel enigszins Amerikaans geschreven (veel superlatieven en anekdotes) en het begint een beetje zwak. Toch is dit verreweg het beste boek dat wij op dit gebied hebben kunnen vinden (mede ook omdat we bijzonder weinig diversiteit is in wetenschappelijke literatuur over wilskracht aantroffen).
The Hero handbook - Nate Green
Download. Een (echt) gratis online boek dat doorzettingsvermogen vanuit een hele andere kant belicht. Het bekijkt doorzettingsvermogen als een gevolg van levensstijl en is erg down-to-earth. Naast dat het inspirerend is, bevat ook dit boek unieke tips die wij handig vonden (bijv. “snowballing”: Als je veel vervelende dingen moet doen, is het soms juist handig is om met het makkelijkste te beginnen. Op deze manier bouw je momentum en energie op om aan de lastigere dingen te beginnen. Leest gemakkelijk weg, en als je niet geïnteresseerd bent in spieropbouw kun je het 2e gedeelte overslaan...).

Tijdsmanagement

Getting things done - David Allen
Wat een agenda is voor afspraken, is de informatie in dit boek voor andere taken. We kwamen zelf voor het eerst met dit boek in aanraking toen we een van de meest efficiënte personen die we kenden (Hans, de baas van de Examencursus in Leiden) vroegen naar zijn geheim. Dit boek geeft je concrete stappen om eindeloze to-do lijstjes te vervangen door een gestructureerde tool die alles behapbaar maakt. Helaas is het wel langdradig, wollig en Amerikaans geschreven. Ook is er weinig aandacht aan de ‘waarom’ der dingen en is het weinig flexibel, maar door hier zelf even over na te denken zit het toch boordevol nuttige tips (bijv. dat je op to-do lijstjes altijd beter je volgende actie kan opschrijven ipv. een abstract begrip, dus “Kees mailen en vragen om tijd vergadering” ipv “uitvinden hoe laat de vergadering begint”.).
Do it now - Steve Pavlina
Download. Een artikel waarin Steve reflecteert op hetgeen voor hem heeft geholpen om zijn 4-jarige studie in 1,5 jaar te doen, met prima cijfers en een leven ernaast. Bevat veel unieke, praktische en inzichtelijke tips over wat er écht belangrijk is aan efficiënt werken. Is beknopt en leest makkelijk weg.

Presenteren/Overtuigen

Made to Stick - Chip & Dan Heath
Je hoort vaak dat van een presentatie maar 10% wordt onthouden, en dat zal je eigen ervaring ook wel zijn. Dit boek is fijn leesbaar, gemakkelijk te onthouden en werkt 6 hoofdonderdelen uit om je communicatie te verbeteren op dit gebied. Hoewel de titel anders doet vermoeden zitten hier ook trucs bij om de aandacht vast te houden en om mensen te overtuigen. Deze tips zijn we nog nergens anders tegen gekomen en zijn goed toe te passen.
Influence - Robert B. Cialdini
Hilarisch geschreven boek waarin Cialdini aan de hand van anekdotes 6 hoofdprincipes uitlegt om mensen te overtuigen (bijv. social proof, de reden dat David Beckham ipv een tandarts wordt gevraagd om tandpasta aan te prijzen). Deze principes zijn breed en daarom flexibel toepasbaar, en onmogelijk om niet meer overal te zien nadat je dit gelezen hebt.

Geluk

The How of Happiness - Sonja Lyubomirsky
Waar boeken over geluk nogal eens ontaarden in zweverigheid, of juist niet verder komen dan het belang van “goed sociaal contact” en “een doel hebben in je leven” lukt het Sonya om én diepgang te bieden én dit wetenschappelijk goed te onderbouwen. De volledigheid en nuance in wat Sonya schrijft maakt dit één van onze favorieten op dit gebied. Het is wel een beetje saai en voor de perfectionisten onder ons werkt het mogelijk alleen maar averechts (ik MOET gelukkig zijn) maar als je over geluk wilt lezen is dit wat ons betreft een beginpunt.
Reality is Broken - Jane McGonigle
De miljarden-industrie in Silicon valley die computerspellen verkoopt is erg gebaat bij computerspellen die mensen gelukkig maken. Jane duikt in dit boek in deze wereld en kijkt hoe de bevindingen in deze industrie toegepast kan worden op ons dagelijks leven. We vonden het leuk om te lezen hoe je van veel dingen in het dagelijks leven een spel kan maken (bijv. met missies: “je moet het afval buiten zetten zonder dat je gesnapt wordt door je huisgenoten”). Ook de unieke tips, ongebreideld enthousiasme in het schrijven en leuke voorbeelden maken dit voor ons een echte toevoeging.

Creativiteit

Anders - Youngme Moon
Andrelon heeft op het moment van schrijven 32 verschillende categorieën (!) van shampoos online staan, varierend van “Happy Highlights”, tot “Perfecte puntjes”, tot “Spectaculaire slag”. In dit boek beschrijft Youngme, aan de hand van voorbeelden, dat bedrijven in hun drang om zich te onderscheiden juist allemaal meer op elkaar zijn gaan lijken. Zo beschrijft ze dat in het pre-google tijdperk zoekmachine’s zich probeerde te onderscheiden door meer features aan te bieden (zoals weer, beurskoersen, nieuws, ...) en we weten allemaal hoe dit geëindigd is. Leuk (en origineel) boek om te lezen als je wilt leren om out-of-the box te denken ipv het in een grotere box te denken.